Weten jouw collega’s en vrienden je pincode al? Echt niet? Vind je dit zo’n rare vraag dan?

Natuurlijk is dit een rare vraag. Wie geeft er nu zijn pincode weg. Dat doe je toch niet? Je hebt gelijk, dat zou ik zelf ook nooit doen. Niemand weet mijn pincode en ik ken niemand die zijn pincode met collega’s of anderen deelt.

Maar waarom doe je dat eigenlijk niet? Wel eens over nagedacht? Het heeft te maken met je “digitale” identiteit. Je identiteit die hoort bij je bankrekening. Zonder je pas heeft niemand iets aan je pincode, maar zonder je pincode heeft ook niemand iets aan je pas. Eigenlijk zijn je pas en je pincode je digitale identiteit bij de geldautomaat. Je bankpas zegt wie je bent en je pincode bevestigt wie je zegt dat je bent, zodat de geldautomaat het gevraagde bedrag uitkeert. Logisch dus dat je je pincode én je pas voor jezelf houdt.

Eigenlijk best een interessant ding: zo’n digitale identiteit. We hebben er allemaal mee te maken en we hebben er inmiddels één of meerdere van. Denk maar eens aan je digitale identiteit op Facebook, Gmail of Hotmail, maar ook je DigID om je belastingaangifte mee te doen of om de kinderbijslag mee te regelen.

Hoe zit dat dan met je wachtwoord (lees: je pincode om op Facebook of DigID te komen)? Geef je zomaar je Facebook-wachtwoord aan een collega? Of het wachtwoord van je Gmail of Hotmail? Of je DigID? Natuurlijk niet, dat doet niemand toch? De reden is vergelijkbaar met het geheimhouden van je pincode: je wilt niet dat mensen zich als jou voordoen en namens jou allerlei berichten de wereld insturen, zonder dat jij daar invloed op hebt.

Hoe is dat op je werk? Heb je daar ook een digitale identiteit? Jazeker, je gebruikersnaam en wachtwoord zijn jouw digitale identiteit op het netwerk en binnen je applicaties. Navraag bij werknemers binnen veel verschillende organisaties leert dat verbazingwekkend veel collega’s elkaars wachtwoorden kennen. Gewoon, omdat dat makkelijk is. Maar is dat echt nodig?

Als we zo zuinig zijn op onze privé-identiteiten, waarom dan niet op het werk? Houd er rekening mee dat je activiteiten op het netwerk en binnen je applicaties worden bijgehouden (gelogd). Deze logs zijn gekoppeld aan jouw gebruikersnaam, dus je digitale identiteit. Stel dat je collega onder jouw naam onbewust een foutje maakt, met allerlei gevolgen voor jouw bedrijf, klanten of medewerkers, toon dan maar aan dat jij het niet geweest bent. Kun je de gevolgen overzien? Zeker met de steeds verdergaande digitalisering (we gaan steeds meer digitaal werken) is het belangrijk dit te realiseren.

Je wachtwoord is tenslotte als je pincode, die leen je ook niet uit…

Categories:

Comments are closed